Je bekijkt nu Single Line lettertype in Inkscape voor universele penhouder ScanNcut Canvas – Handleiding hoe je Single line font kunt toe passen.
hersheyText

Vandaag een filmpje voor de diehards. Ik leg uit hoe het mij is gelukt om in InkScape gebruik te kunnen maken van een Single line lettertype (Font). Het was wat werk om uit te vissen maar ik denk dat heel veel gebruikers van de universele penhouders hier heel blij mee gaan zijn. Gezien je geen dubbele of holle letters meer hebt, maar gewoon een enkele lijn die je pen tool zal volgen.

Er zijn 3 manieren (die ik heb gevonden), maar ik leg vandaag er maar 2 uit.

1: Hersheytext. Dit een plugin die standaard van af Inscape 0.9.X is ingebouwd. Heb je nog niet deze versie dan adviseer ik je eerst de nieuwe versie te installeren. Volg anders dit artikel even voor uitleg van het installeren van Inkscape. Als je dat heb gedaan heb je onder >Uitbreidingen>Renderen>”Hershey” tekst staan. Deze optie geeft je 2 verschillende letter types (De gene waar “1 lijn” bijstaat) die standaard al Single line zijn. Door je tekst in het scherm te zetten, één van de letter types te kiezen en op “ok” te drukken word je singel line tekst geplaatst.

2: Is gebruik maken van Treu type fonts. Deze kun je op verschillende plekken downloaden als zijn ze wel beperkt. Als je er meer wil vinden kun je het beste google op “Single line fonts”. Door je tekst met deze letter type te type en vervolgens om te zetten naar een pad heb je automatisch ook een Single line font. Echter zijn er wel 3 extra acties voor nodig om deze echt goed te gebruiken.

  • Createfont moet geïnstalleerd zijn, Dit kun je doen door deze 4 files in de volgende map:”C:\Program Files\Inkscape\share\extensions”  te zetten op je pc en Inkscape daar na te herstarten.
  • Maak van je tekst een pad door te kiezen “Paden\object naar pad”
  • Vervolgens de tekst omzette naar een pad door er dubbel op te klikken,
  • En via >Uitbreidingen>Typografie>Re-open Sinle line fonts de lettertype te openen. (Mis je deze functie dan heb je Createfont niet correct geïnstalleerd)

Zo wel het resultaat van optie 1 als 2 moet eigenlijk vloeiend gemaakt worden. Dit kun je doen door je object te selecteren en kiezen voor “Paden/Versimpel pad”

Wil je ook de lettertypes gebruiken? Download hier dan alle opties die tot nu toe beschikbaar zijn

Om deze uitleg nog beter te begrijpen raad ik aan het onderstaande filmpje te volgen

Nederlandse uitleg van Single Line lettertype in Inkscape voor universele penhouder op YouTube:

Dit bericht heeft 16 reacties

  1. katia

    hoi carina , lukt het createfont programmaatje ook met de mac?

    ik heb het gedownload op mijn macbook maar krijg het niet geïmporteerd in inkscape zelf

    ik heb het erheen gesleept , maar zelfs na herstarten van de pc doet het niks

    het komt ook niet als keuze bij in de lijst bij typografie

    enig idee wat ik fout deed ?

    1. Carretje

      Hey Katia,

      Ik moest heel hard zoeken naar het artikel wat ik heb gebruikt om mijn probleem op te lossen. Ik heb deze instructie gevolgd:http://myscrappinginspiration.blogspot.nl/2013/07/how-to-use-temporary-closed-single-line.html

      In het artikel melden ze dit:
      “How the text to path is rendered is a bit different among the versions of Inkscape. For the last version 0.91 and mac the last node (if straight line) should be removed. For Windows and the older v0.48 only z’s should be removed.”

      Ik vermoed dat je de laatste versie in iedergeval moet installeren van inScape en dan de 4 files op deze lociatie zetten op je mac.
      X: “/Applications/Inkscape.app/Contents/Resources/extensions”
      Herstart inscape daarna.

      Hopelijk lukt het hier mee!

      Groetjes Carina

  2. Griet

    Hoi Carina

    Dank je wel voor de uitleg .

  3. Bianca

    Hallo Carina,

    Heb per toeval jouw site ontdekt en wat ben ik blij, ik heb al heel wat geleerd. Nu weer met die Hershey fonts, zonder jou zou ik die nooit ontdekt hebben. Maar wist je dat je hier: http://www.thingiverse.com/thing:6168/#comments

    ook Hershey fonts kunt downloaden. Eigenlijk zijn het niet echt fonts maar SVG files die je in Inkscape kunt binnenhalen en letter per letter kunt gebruiken. Je kunt er heel wat mee doen.

    Bedankt voor alle moeite die je doet, het wordt heel hard geapprecieerd.

    Bianca

    1. Carretje

      Hey Bianca,

      Ja die manier heb ik ookal voorbij zien komen. Maar persoonlijk wil ik heel snel heel veel tekst om kunnen zetten. En ben dan weer te lui om elk letter appart er uit te vissen. Maar het is zeker een optie die niet al teveel technische kennis vereist! Fijn dat je mijn blog heb gevonden! Deel het vooral rond 😀

      groetjes Carretje

  4. Lia

    Weer een super-goede uitleg! Dankjewel!

  5. lia Van de water

    blijkbaar zou je ook afbeeldingen kunnen overtrekken naar canvas in jpg-gif-png en nog andere ,hoe doe je dat?

    eigenlijk wil ik als eindresultaat een éénlijnige tekening hebben voor op lederen labeltjes te tekenen.

    lia

  6. lia Van de water

    Ik moet weer terug de draad opnemen ,mijn scanncut is weggeweest voor herstel,

    Ik heb vandaag wat aan het oefenen geweest met single letters in inkscape

    de bewerkingen lukt me wel ,maar is het normaal dat ik na hersheytekst mijn woord live vb tonen en toepassen doe ,dat het woord heel klein is ; dan selecteer ik het en vergroot het wel.

    Maar op de video is dat toch ineens dezelfde groote als het woord dat je eerst intypt.

    1. Carretje

      Ja dat probleem hem ik zelf niet ondervonden. Ik krijg het ook niet gereporduceerd hier sorry!

  7. Dorothée Bronkhorst

    Carina, je hebt hier laten zien hoe je single-line-lettertypes gebruikt in Inscape. Zou je ook een tutorial willen/kunnen maken voor Scal4-gebruikers?

    Vriendelijke groet,

    D. Bronkhorst

    Enschede

    1. Carretje

      Dit is nog niet mogelijk in Scal

  8. dora

    Carina,
    als ik het goed begrijp moet je telkens uw tekst intypen in het kadertje als je hersheytekst al aangeklikt hebt, kan je niet een grote tekst typen in verschillende lijnen op de pagina en dan pas naar uitbreidingen, renderen enz …. gaan

  9. Eveline

    HI! heldere uitleg. helaas blijf ik een foutmelding krijgen (als ik single line wil verwijderen) … :'(
    Heeft iemand dit al gehad en zo ja, hoe los ik het op?

    C:\Program Files\Inkscapenieuw\share\inkscape\extensions\reopenSingleLineFont.py:28: DeprecationWarning: Effect.OptionParser or `optparse` has been deprecated and replaced with `argparser`. You must change `self.OptionParser.add_option` to `self.arg_parser.add_argument`; the arguments are similar.
    self.OptionParser.add_option( “–method”,
    C:\Program Files\Inkscapenieuw\share\inkscape\extensions\reopenSingleLineFont.py:55: DeprecationWarning: Effect.affect is now `Effect.run()`. The `output` argument has changed.
    e.affect()
    C:\Program Files\Inkscapenieuw\share\inkscape\extensions\reopenSingleLineFont.py:34: DeprecationWarning: Effect.selected is now a dict in the SvgDocumentElement class. Use `self.svg.selected`.
    for id, node in self.selected.iteritems():

    1. Carretje

      probeer even de nieuwe versie (1.1) van inkscape. Daar in zit standaard de single line optie ingebouwd. Dit laat ik heel kort zien in deze video.

Geef een reactie