Je bekijkt nu Flex snijden van start tot finish met de Brother scan N Cut – Handleiding
flex draak banner

Zo veel mensen hebben vragen over het gebruik van Flex en hoe je van start tot finish je design op je shirt of ander kleding stuk krijgt.

En ja dat kan ik natuurlijk wel uit leggen, maar het zegt zo veel meer als je het ziet. Dus vandaag een uitleg van start tot resultaat van het gebruik van Flex.

Ik ben geen pro, ik laat gewoon zien hoe ik het doe. En ik ben echt absoluut te vrede met wat er uit komt rollen 😀

Hier zijn de stappen schriftelijk beschreven als gids.

1. Zet je design over naar Canvas. Je kunt je design maken ik elk programma je ook wilt. Maar uit eindelijk is het het makkelijkste (vind ik) om het via Canvas naar je machine te sturen.

Begin niet met een heel gedetailleerd design en begin met een één kleur design om het niet al te complex te maken.

2. Haal het design om op in de machine. En pas de maat aan zodat het in ieder geval op jouw stukje flex gaat passen.

3. Plaats de flex op je mat met de “GLIMMENDE” kant naar beneden. De glimmende kant is namelijk je transfer folie om straks op te strijken. Je snijd dus NIET hier door heen.

4. Zet je machine druk op -8 en mes op 6. (Liever een lagere stand dan te diep snijden bij flex dus bij twijfel verlaag het nummer en bouw het op!)

5. Scan je mat en plaats het design op de mat. zodat deze iets ruimte overhoud aan de kanten en begin met snijden.

6. Als de machine klaar is, probeer eerst een hoekje van “Alleen” de flex op te pulken zonder de transfer folie. En kijk of je mes door de flex heeft gesneden. Zo niet? Snij dan op nieuw.

7. Haal de hele design van je mat. En het is tijd voor wat tijd rovend werk. Pulk alle flex wat niet bij je design hoort van de transfer folie. Hoe meer details je hebt hoe langer je aan pulken bent. Ga je dit vaker doen? Schaf dan een hulp set aan. Scheelt je een hoop frustratie! Doe het “weven” zoals ze het ook noemen, heel rustig en neem de tijd om te kijken dat je niet het verkeerde er af pulkt. Vooral met kleine details.

8. Alles er af? Dan ben je klaar voor het strijk/perss werk. Ga je het vaker doen dan is een pers mogelijk iets voor jou. Doe je het net als mij “Soms” dan gaat ook prima met een huishoud strijkbout. Paar dingen die je hierbij moet op letten.

 • Strijk op een harde hitte werende ondergrond. Een houten snijplak, of in mijn geval mijn kookplaat werkt prima.
 • Zet je strijkbout heet, maar bij twijfel bouw de hitte op. Sommige strijkbout kunnen zo heet dat het plastic meteen smelt. Ik heb een niet al te dure strijkbout en mijn heetste stand is perfect. Maar dit kan bij jouw anders zijn!
 • Strijk je kleding stuk eerst voor je het design er op brengt. Zo is het mooi vlak en al iets opgewarmd.
 • Begin met druk bewegingen! Ga dus niet “Heen en weer” in het begin. Je wilt het design recht op je kleding stuk drukken. Als dat paar keer is gedaan kun je licht strijkende beweging maken om te zorgen dat je alles raakt.
 • Druk niet te lang op 1 plaats. Liever 2 seconden hier en daar en dit paar keer herhalen dan de flex of plastic verbranden

9.  Heb je alles goed geraakt en heb je vertrouwen in dat je flex vast zit? Begin dan heel voorzichtig de transfer folie op te tillen. Als het goed is gegaan komt dit zonder moeite er af.

Zie je dat het ergens nog “trekt” leg het folie dan terug en ga er nogmaals met de bout overheen. En til weer heel voorzichtig je flex op. Doe dit tot de transfer folie helemaal er af is.

10. Draai je kleding stuk binnenstebuiten. (Of vouw het terug over zich zelf zonder het design dubbel te vouwen. Strijk nogmaals over het design terwijl er stof tussen zit.

LET OP: GA NOOIT MET JE STRIJKBOUT DIRECT OP DE FLEX.

Vervolgens ben je klaar om jouw creatie te gaan dragen of weg te geven.

Paar was tips:

 • Was je kleding binnenstebuiten
 • Doe het kleding stuk niet in de droger
 • Was verachter “kan” invloed hebben op jouw flex.
 • Was niet heter als 30 a 40 graden
 • En strijk nooit direct op de flex maar altijd binnenstebuiten.

Als je dit alles goed doet is dit je resultaat:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nederlandse uitleg flex snijden van start tot finish met de Brother scan N Cut op Youtube:

Dit bericht heeft 11 reacties

 1. Griet

  Hij is erg mooi maar moet je met flex niet spiegelen?

  1. Carretje

   Hey Griet. Je hebt gelijk. Als je tekst gaat snijden zul je moeten spiegelen. Ik zal het nog met koeien letters er bij gaan zetten. On mijn geval maakte het niet veel uit.

  2. Marleen reijnkens

   Oeps was mijn eerst werkje dus ook mijn eerste fout

   1. Carretje

    Ah zelf ik maak nog daglijks foutjes 😀 geef de moet nog niet op

 2. Bianca

  Heel interessant, bedankt

  Bianca

 3. toos

  zo blij met dit geweldig bedankt

 4. Esther

  Super filmpje, kun je misschien een overzichtje online zetten van de stand van het mesje zoals hier – 8 en 6 bij flex.? Gebruik je altijd deze stand voor flex? Wellicht kun je ook uitleggen wanneer je de snelheid aan moet passen. Zou tof zijn dankjewel

  1. Carretje

   Beste Esther,

   De mes standen zijn afhankelijk van inderdaad matriaal, maar ook machine en mes. Ik zal inderdaad eens een uitleg maken hoe en wat!
   Voor flex gebruik ik druk -8 mes stand 6 maar de stand van mes kan bij jouw al te veel zijn dus begin lager en werk je weg omhoog.

 5. Rita

  Moet ook de tekst die al in het toestel zit in spiegel gezet worden

 6. OmaLeentjevanJulia

  Heel interessant! (ik deed het dus helemaal verkeerd)

Geef een reactie