Je bekijkt nu Wat zijn, SVG, FCM, En Studio extensies en wat doe ik er mee? – Handleiding
Vervang Brother ScanNcut Alternatief via bijvoorbeeld een SVG file

Ik krijg regelmatig de vraag, Wat is een SVG file? Waarom opent dit bestand niet? Vandaag gaan we er eens wat licht op schijnen.

Een bestand heeft altijd een Extensie. Een extensie zegt wat voor soort bestand het is. Afhankelijk van soort bestand kun je dit in een bepaalde programma openen.

De meest voorkomende extensies die je zult zien als je gaat zoeken zijn JPG, PNG, JPEG, en GIF. Deze bestanden zijn allemaal afbeeldingen. En deze bestanden kun je dus in elk teken programma zoals paint openen. Je machine kan echter deze bestanden niet openen! De snij machines hebben namelijk een “lijn” bestand nodig om te weten wat hij moet snijden. Om deze bestanden toch te gebruiken zul je de afbeelding moeten traceren of ook wel overtrekken. Dit kun je in bijna elk snijprograma doen. Hier paar voorbeelden van InkScape, en Brother ScanNcut canvas.

Een afbeelding, Kan het beste zo groot mogelijk zijn. Let daarbij als je zoekt op Google. En begin je net? Gebruik dan platte afbeeldingen. Die dus geen 3d of schaduw effecten hebben. Deze zijn lastig te traceren. Enkele tips voor zoeken, Gebruik in google de volgende termen in combinatie met je zoek woord. Zodat je betere resultaten krijgt. “Vector” “Kleurplaat” of “Clipart”

Je machine snapt dus een afbeelding niet, Wat kan je machine dan wel aan? Dat zijn bestanden met de Extensies als, SVG, FCM, STUDIO, DXF.

Deze files bestaan alleen maar uit lijnen. En de machine volgt deze lijnen. Je zult dus met je martiaal moeten bepalen welke kleur je gebruikt. Jouw machine weet dat niet. Hij weet ook niet of er een blauwe of rode pen in je penhouder zal zitten.

Van alle extensies is SVG de meest universele. De meeste machines ondersteunen deze type direct. Echter zijn ze niet aan te passen. FCM extensies zijn  speciaal voor de Brother ScanNCut is, En STUDIO voor de Sillhouette machines. Het is mogelijk om dit soort bestanden om te zetten naar SVG. Dit kan door ze te openen in programma’s zoals SCAL en ze te exporteren onder een andere extensie. Of via online converters. Zoals deze:

FCM naar SVG

STUDIO naar SVG

SVG naar FCM

Sillhouette is een lastige, Zij houden hun bestanden goed onder controle. Je kunt dus een .studio bestand ALLEEN openen in Silhouette studio. Ze staan ook in hun gratis software niet toe om SVG files te openen. Wil je toch van jouw teken programma zoals inkscape naar Studio? Dan kun je dit doen via een DXF

Check deze sheet voor nog meer nuttige tips

Extensie sheet

Of bekijk de video hier onder waar in ik het nogmaals eens uitleg voor jullie, en nog meer tips geef.

Ben je blij met alle uitleg? Denk er dan ook eens over na om een kleine donatie te doen. Van deze donaties houden wij de site in stand en kunnen we nog meer leuke projecten mogelijk maken! Ook 1 a 2 euro’s zijn altijd welkom!

Nederlandse uitleg wat nu, SVG, FCM, En Studio extensies zijn en wat doe ik er mee?

Dit bericht heeft 6 reacties

 1. Fini

  Wat leg je het weer duidelijk uit.

  Groetjes,

  Fini

  1. Carretje

   Is het helder? Het blijft wel een lastig onderwerp

 2. ingrid vingerhoets

  Super! Heel wat bijgeleerd. Dank je wel!!!

  Groetjes, Ingrid

 3. Geets Anja

  Bedankt voor je uitleg hierover

Geef een antwoord